Voorschools onderwijs, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs
Er zijn 8 300 scholen in de database

Lessen techniek op school kunnen leerlingen niet boeien

Lessen techniek op school kunnen leerlingen niet boeienDe interesse van leerlingen in techniek neemt af eens ze het vak techniek volgen.

22. 6. 2015

Dat is de opvallende vaststelling van een doctoraatsstudie van Jan Andries (Universiteit Antwerpen) over het effect van het vak techniek op leerlingen van de eerste graad in het middelbaar onderwijs.

Onderwijskundige Ardies onderzocht voor zijn doctoraat de interesse in techniek en de carrièreambities bij 2.782 leerlingen in twintig scholen verspreid over heel Vlaanderen. Meer bepaald ging hij na welk effect het vak techniek (voorheen: technologische opvoeding) heeft op de leerlingen in de loop van hun eerste en tweede jaar op de middelbare school, in de A-stroom. Het resultaat is weinig opwekkend.

Ardies: "Het vak moet jongeren kennis laten maken met techniek en moet hen de kans geven te ontdekken of ze talent hebben voor techniek. Na het tweede jaar kunnen ze namelijk al dan niet kiezen voor een technische opleiding. Maar nu stellen we vast dat de interesse en ambitie voor een baan in de technische sector afgenomen zijn na het tweede jaar. Bij meisjes, die bij aanvang al minder belangstelling tonen, is de daling nog sterker."

Een verklaring zoekt Ardies in hoe het vak gegeven wordt. "Focust de leerkracht op theorie en op het uitleggen van het belang van techniek, dan heeft dat veeleer een averechts effect. Laat hij of zij de leerlingen met hun handen werken, dan blijven ze geïnteresseerd. Voor jongens volstaat het om iets uit een standaardpakket in elkaar te kunnen steken, een beetje zoals bij een Ikea-kast. Meisjes krijg je pas echt mee als ze zelf iets kunnen ontwerpen en maken. Kortom, hoe de klasactiviteit verloopt, doet er veel toe."

Source: demorgen.be

Commentaar op het artikel

TOP-scholen
arrow
GO! lyceum Martha Somers
Karel Bogaerdstraat 4, Brussel 
www.lyceum-brussel.be
GO! lyceum Martha Somers
arrow
arrow
arrow
GO! Atheneum Etterbeek
Edmond Mesenslaan 2, Brussel 
www.kaetterbeek.be
GO! Atheneum Etterbeek
Indien u uw school op deze plaats wilt toevoegen, klik HIER.
De eerstvolgende acties op scholen
21.6.2020 - Een open dag
1.7.2020 - De inschrijvingen van alle leerlingen
Andere acties en open dagen HIER.