Voorschools onderwijs, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs
Er zijn 8 300 scholen in de database

Tips voor nieuwe studenten

Tips voor nieuwe studentenHet werkelijke studentenleven is dus niet altijd even rooskleurig zoals sommige films of series laten uitschijnen. Gemakkelijk nieuwe contacten leggen is niet voor iedereen weggelegd.

25. 8. 2015

Er bestaat immers geen eenvormige manier om dit te doen.  Nochtans heeft iedereen af en toe sociale contacten nodig, vooral wanneer het even moeilijker gaat.  Iemand die op lastige momenten naar je luistert en meevoelt, kan je zo steunen en bijstaan.

Het is echter geen noodzaak om in een nieuwe omgeving automatisch meteen ook veel nieuwe vrienden te maken.  Zo kan je weinig sociale contacten hebben maar hier best tevreden mee zijn.  Het tegendeel is ook waar, ondanks vele contacten kan je je toch nog alleen en onbegrepen voelen. 

Ben je niet zo’n sociale vogel, maar heb je toch nood aan nieuwe contacten, dan kunnen onderstaande tips je misschien op weg helpen:

1. Laat je begeleiden door een peter of meter

In heel wat hogescholen of universiteiten biedt men een peter/ meterschap aan voor eerstejaarsstudenten. Een ervaren rot in het vak geeft je interessante tips om goedgewapend het academiejaar door te komen.  Een oudere geëngageerde student is bovendien ook een sociale controle om je opgestelde planning te volgen, niet al te veel lessen te skippen,…

2. Zoek contact met je kot - en studiegenoten

Wacht niet te lang om contact te leggen met je kotgenoten. Je kotgenoten bestaan vaak uit een mix aan leeftijden en interesses, maar zijn ideale partners in (moeilijke) studietijden.  Maak zeker in het begin van het academiejaar tijd om je studiegenoten te leren kennen. Op die manier geef je jezelf de kans een nieuw sociaal netwerk op te bouwen dat je zeker zal helpen in het samen doorspartelen van, bijvoorbeeld, je examens.  Ben je minder sociaal aangelegd, heb je het moeilijk om hen aan te spreken? Organiseer dan een dag in de week om bijvoorbeeld samen met je kotgenoten te koken of neem eens deel aan activiteiten georganiseerd door de hogeschool of universiteit.

3. Laat je niet beïnvloeden door Wonderwoman en Superman

In elke richting loop je ze tegen het lijf: de ‘alwetende superstudent die alles poepsimpel vindt’. Zulke studenten zijn echter op één hand te tellen. De student die zonder enige inspanning door het academiejaar fietst, moet jammer genoeg nog geboren worden. Laat je door deze mensen niet overdonderen.  Iedereen studeert op zijn eigen manier, je zal snel genoeg merken op welke manier dit voor jou het best gaat.

4. Zoek contact met anderen

Ook al is het niet altijd even eenvoudig, probeer toch te praten met andere mensen.  Ga op zoek naar mensen die dezelfde interesses delen.   Nadien kan je eventueel vragen of ze nog mensen kennen met deze interesse en probeer eventueel eens samen af te spreken.  Of je kan misschien ergens aan de slag gaan (eventueel als vrijwilliger)?  Door samen te werken krijg je automatisch een band met andere mensen.

5. Ga na waar je bij kleine of grote problemen terecht kunt

Hogescholen en universiteiten bieden heel wat diensten aan om jou extra te ondersteunen.   Van studielokalen, bibliotheken tot psychosociale dienstverlening of hulp bij financiële moeilijkheden. Surf even op de website of spring bij hen binnen om extra info te verkrijgen.

6. Doe wat je zelf graag doet

Spreekt een studentenvereniging jou niet aan? Of ben je geen uitgaanstype? Pluis dan even uit of er een alternatief aanbod is in jouw omgeving, dat meer aansluit bij je eigen interesses. Je bent zeker niet de enige student die liever niet deelneemt aan allerhande feestjes. Probeer jezelf enkel te veranderen als je dat noodzakelijk acht.  Veel mensen zullen het juist waarderen dat je blijft wie je bent.

Source: teleblok.be

Commentaar op het artikel

TOP-scholen
arrow
arrow
arrow
GO! Atheneum Etterbeek
Edmond Mesenslaan 2, Brussel 
www.kaetterbeek.be
GO! Atheneum Etterbeek
arrow
GO! lyceum Martha Somers
Karel Bogaerdstraat 4, Brussel 
www.lyceum-brussel.be
GO! lyceum Martha Somers
Indien u uw school op deze plaats wilt toevoegen, klik HIER.
De eerstvolgende acties op scholen
21.6.2020 - Een open dag
1.7.2020 - De inschrijvingen van alle leerlingen
Andere acties en open dagen HIER.