Voorschools onderwijs, basisonderwijs, voortgezet onderwijs, hoger onderwijs
Er zijn 8 300 scholen in de database

Waarom is deze security niet zo goed?

Waarom is deze security niet zo goed?TwoFaces and lilo (6 jaar) leert lezen. Op school meet zijn juf hoe snel ze leest.

23. 5. 2017

“Thuis oefenen we stiekem zonder klok. Zonder de tijd bij te houden, heeft Linde minder stress. En ik heb liever dat ze traag maar juist leest”, zegt mama Ilse. Professor Annemie Desoete nuanceert het belang van tempolezen. 

Professor Desoete: Bijna elke beginnende lezer start met spellend lezen, je kind spelt het woord letter per letter of in kleine stukjes. Daar is niks mis mee. Maar je kind leest daardoor niet vloeiend. Daarom leren we op school sneller lezen. Bijvoorbeeld door de dezelfde tekst een aantal keer opnieuw te lezen. 

Maar als de focus alleen maar op de leessnelheid ligt, verklanken kinderen de woorden vaak te snel. Ze begrijpen dan helemaal niet wat ze lezen.

Annemie Desoete: Kinderen verbeteren hun leestechniek door eenzelfde tekst meerdere keren te lezen, tijd is daarbij niet van belang. Voor sommige kinderen werkt een wedstrijdelement zoals het steeds sneller lezen van een tekst net motiverend. Terwijl zulke oefeningen voor andere kinderen faalangst of stress veroorzaken. Leraren moeten afwegen welke soort oefeningen zinvol zijn voor elk kind.

Als kinderen enthousiast zijn om te lezen, worden ze ook betere lezers. Ouders spelen daarbij een belangrijke rol. Besmet je kind met leesplezier door veel voor te lezen en ook samen te lezen in een boek.

Door: klasse.be

Commentaar op het artikel

TOP-scholen
arrow
GO! Atheneum Etterbeek
Edmond Mesenslaan 2, Brussel 
www.kaetterbeek.be
GO! Atheneum Etterbeek
arrow
arrow
arrow
GO! lyceum Martha Somers
Karel Bogaerdstraat 4, Brussel 
www.lyceum-brussel.be
GO! lyceum Martha Somers
Indien u uw school op deze plaats wilt toevoegen, klik HIER.
De eerstvolgende acties op scholen