Resultaat van ijkingstoets verraadt wel degelijk de slaagkans

De ijkingstoets, een vrijwillige proef voor studenten die aan de universiteit wetenschappen willen gaan studeren, heeft wel degelijk een voorspellende waarde.

Slechts een derde van de studenten die niet slaagden voor de proef en toch aan de opleiding begonnen, heeft een goede kans om in het eerste jaar te slagen.

Van de deelnemers die minstens 14 op 20 haalden, heeft 83 procent een goede kans om te slagen. Bij de studenten die 10 tot 13 haalden op de toets, daalt dat percentage naar 64 procent. Bij diegenen die "gebuisd" waren, is dat nog maar 33 procent. Professor Joos Vandewalle van de KU Leuven benadrukt dat niet alleen het resultaat van de ijkingstoets telt. "Ook motivatie, studiemethode en inzet blijven essentieel om te slagen", benadrukt hij.

Overigens blijkt dat ongeveer een derde van de studenten die niet slaagden voor de ijkingstoets, nadien kiest voor een andere studie. Tweeëntachtig procent van de studenten die de opleiding bachelor in de ingenieurswetenschappen, had voordien deelgenomen aan de ijkingstoets. "Een erg hoog percentage voor een niet-verplichte en niet-bindende toets", aldus Vandewalle.

De ijkingstoets wordt ingericht door de Vlaamse universiteiten (Leuven, Gent, Antwerpen, Brussel) en is bedoeld om studenten die aan de universiteit wetenschappen willen gaan studeren, een inschatting te geven van hun voorkennis en slaagkansen. Volgens de KU Leuven leverde een onderzoek bij deelnemers aan de ijkingstoets wiskunde/fysica/informatica gelijkaardige resultaten op.

Source: demorgen.be 

TOP scholen

GO! Technisch Atheneum Keerbergen

Molenstraat 2, 3140 Keerbergen
Telefoon nr.: 015-51.25.94
WWW: www.technischatheneumkeerbergen.be

Meer lezen

GO! lyceum Martha Somers

Karel Bogaerdstraat 4, 1020 Brussel
Telefoon nr.: 02-474.06.00
WWW: www.lyceum-brussel.be

Meer lezen

GO! Atheneum Etterbeek

Edmond Mesenslaan 2, 1040 Brussel
Telefoon nr.: 02-738.70.40
WWW: www.kaetterbeek.be

Meer lezen

Onze-Lieve-Vrouw Presentatie

Driesstraat 10, 2880 Bornem
Telefoon nr.: 03 361 41 10
WWW: olvpbornem.be

Meer lezen

Wil je jouw school hier ook zichtbaar maken?

Ik wil meer informatie

Wil je reclame maken voor je school?

Snel contact

info@scholen-be.eu

* deze contacten zijn geen schoolcontacten, maar contacten van de beheerder van de Scholen-BE.eu

Website beheerder

just4web.cz s.r.o.
ID-nummer: 27547876

Naar contact